rólunk mambo papnőkről


 

 

Az elnevezés a régi fon nyelvcsaládból ered: vodun, ami annyit tesz, isten, lélek, szent tárgy. A voodoo hitvallás eredetileg Afrikából származik, s többek között Haiti szigetére is átterjedt – a behurcolt rabszolgák által –, arra a szigetre, amely ma is melegágya e vallásnak. A ma is működő voodoo városok kisebbek, a civilizációtól messzebbre találhatóak és igen fejletlenek, alacsony technikai felszereltségűek. A történelem során Haiti népét is rabszolgasorsra kényszerítették, s megpróbálták a keresztény hitvallásra téríteni őket, ám a sok megpróbáltatás ellenkező hatást váltott ki: az ősi kultúra megerősödéséhez és elszigeteltségéhez vezetett.

A voodoo hitvallással kapcsolatban sokan ismeretlenül is negatív érzéseket táplálnak. Ám ezen vallásnak is alapja a természetimádat, a természetes gyógymódok, gyógynövények alkalmazása, illetve a közösségi élet szervezése, kézben tartása, vagy a ceremóniák, transzállapotbeli szertartások levezetése.

 Ezeket a feladatokat látják el a Houngan-ok (papok) és a Mambo-k (papnők). . Nem véletlenül nevezték el a voodoo papnőket a táncstílusról, ugyanis az ősi afrikai bennszülöttek sajátos, gyors és bonyolult ritmusú zenével hívták elő Isteneiket, hogy hálát adhassanak nekik. Ez volt a mambó és a rumba. A mambó jelentése tehát „beszéd az Istenekkel”, tökéletes elsajátítása pedig az Istennel való kommunikáció képességét jelenti.

A papokat és papnőket évekig képzik, nehogy bármelyik voodoo ceremónia balul süljön el. Egy jellegzetes voodoo szertartás során a papok és papnők adott loa-t (szellemet) idéznek meg különféle okokból, legyen az gyermekáldás vagy a harcra való felkészítés,szerelmi kötés,vagy rontás levétel.. Minden loa-nak megvan a maga területe: természet, szerelem ,negatív energia levétele,stb.

A rituálé szombat délután kezdődik halk zenével, majd ahogy telik az idő, egyre hangosabb és gyorsabb ütemű taktust játszik a vezető dobos. A mambo vagy a houngan a tér közepén felrajzolja adott loa szimbólumát, amit később több dologgal erősítenek meg. A ritmikus dobolás transzba ejti a törzs tagjait, s a reggel beköszöntéig táncolnak. A tánc és a ritmus hatására a megidézett loa átveszi egy személy fölött a hatalmat, s reggelig a testében lakozik.

A voodoo törzsi vallás tehát egyáltalán nem ártalmas.Nagy tévedés a Voodoo -val kapcsolatban,hogy az Fekete mágia! Azonban vannak, akik a fekete mágia segítségével használják. Ők rontást, betegséget, de akár még halált is hozhatnak egyes emberekre – a hit szerint,és sajnos a gyakorlat szerint is.

A Haiti népek között a legrosszabb az úgynevezett zombi élet, amelyet a papok (bokor) vagy az ország vezetői szabnak ki egyes emberekre, amennyiben megszegték a törvényeket, nem törődtek gyermekükkel vagy antiszociálisak, esetleg kártékonyak a társadalomra nézve. A pap három napig készít varangyméreggel kevert port, amely ha az emberrel érintkezik, tetszhalottá teszi: pulzusa, szívverése minimálisra, alig észrevehetőre csökken, elkékül az ajka, pupillái megmerevednek, ugyanakkor agya felfogja a körülötte történő eseményeket. Így hozzátartozói azt hiszik, hogy halott s eltemetik. Aztán a pap kiássa sírjából, majd rabszolgájává teszi örök életére.

Bár egyáltalán nem hangzik biztatóan az előbb említett rontás, a vallás képviselői közül csak kevesen gyakorolják ezt. Mindenesetre tartsuk tiszteletben az ottani kultúrát, ne csak azért, mert rontást hozhatnak ránk, hanem legfőképpen azért, mert ők is jó emberek, csupán más kultúrával rendelkeznek.

Mi Mambo papnők szintén ezen a beavatáson már több mint egy évtizede túl vagyunk,és Mi csak és kizárólag Gyógyítunk,szerelmet kötünk,és negatív energiát,azaz Rontást vagy Átkot távolítunk el azokról a személyekről akik ezt kérik tőlünk,illetve akik megbíznak ezzel minket!!

Üdvözlettel:

Bella,Virág,és Jeronima,- beavatott Voodoo Papnők.